En uke med Litteratur i Vestfold

Hva skjer egentlig på en litteratur uke? Jeg har ikke peiling egentlig bortsett fra at jeg kan gjette at det er mye musikk og noen forelesninger over spesielle temaer. Men jeg bestemte meg for at dette skal jeg finne ut mer av så jeg har satt av en artikkel eller to til å undersøke denne saken nærmere. Valget falt på Litteraturuken som de har i Vestfold hvert år og som hadde sitt 20 års jubileum i 2017.

Fast rutine – tradisjon

Uke 45 er litteraturuke i Vestfold fast hvert eneste år og har vært nå i over 20 år. Da er det sang og musikk og forelesninger for folk i alle aldere rundt hele fylket.

Oppstarten på dette var et samarbeid mellom Tunsberg Litterære selskap, Vestfold fylkesbibliotek og en bokhandel i Tønsberg. Fra 2009 kom det statlige med på banen ved Vestfold fylkeskommune. Over 60 arrangementer i løpet av sju dager krever koordinering og det er det fortsatt Vestfold fylkesbibliotek sammen med alle fylkets biblioteker som steller med. Det er litterære programposter, opplesninger, foredrag og forestillinger for barn og voksne. I tillegg har festivalen en rekke andre arenaer den samarbeider med, slik som kirker, kulturhus, skoler etc.

Et av de store arrangementene som skjer er utdelingen av Vestfolds litteraturpris til en skjønnlitterær forfatter med tilhørighet i fylket eller nær omegn. Prisen her er på 25 000 kroner og et verk av en vestfoldkunstner. Premien tildeles på åpningsarrangementet i Tønsberg og Nøtterøy bibliotek i Tønsberg.

Hva skjer?

Åpningsarrangementet er musikalsk, men allerede før selve åpningsforestillingen har det funnet sted flere forelesninger på formiddagen på åpningsdagen. Temaer som idrett, livet på Finnskogen og litt underlige ting vi kan spekulere på i dagliglivet.

Åpningen i 2017 ble med Herrer i haven som musikalsk midtpunkt, men med tekster fra en annen jubilant – nemlig Gro Dahle som feirer 30 år som forfatter. Gjennomgang av ukens program i korte trekk og selvfølgelig utdeling av Vestfold litteraturpris.

Dag 2

Dag to er en del barnas dag, det er flere tidlige forelesninger på forskjellige steder om barne temaer som «å tegne med sjokolade» av Hans Jørgen Sandnes og «Samson og Roberto» av Ingvar Ambjørnsen.

Tidlig på denne dagen er det også arrangementer på flere skoler. Et møte med kriminalforfatter Kurt Aust på Sande Videregående skole, samt en roman diskusjon på Teigar Ungdomskole over romanen / boken «mellom kulturer» med argentinske Veronica Salinas.

På kvelden er det flere forfatter møter som Lars Saabye Christensen og Roy Jacobsen, mens i Larvik er det politiker og forfatter Bård Vegar Solhjell og Brageprisvinner – forfatteren og journalisten Simen Ekern som utforsker og diskuterer et Europa i endring.

Thure Erik Lund snakker om den sære språkkunstneren i norsk samtidslitteratur, mens det er mer idrettsprat ved Fredrik Høyer i Horten. Teater og komedie på Holmestrand Bibliotek og Gro Dahle, Svein Nyhus og Kaia Dahle Nyhus diskuterer de vanskelige barnebøkene på Sandefjord bibliotek.

Kostnader

Noen av disse arrangementene er gratis, mens andre har en liten inngangs billett på seg – alle trenger inntekter for å komme videre så en liten symbolsk sum er vel for de aller fleste helt ok å betale for å høre, se, oppleve og være med på kvalitet.

Comments are closed.