FORFATTERE I VESTFOLD 2

Vestfold har mange forfattere og vise frem. Mange av dem kommer opprinnelig fra fylket, men det er også en det som har flyttet hit. Muligens inspirasjonen blomstrer bedre i Vestfold enn andre steder, uansett er det jo en flott kommune med mye historie og masse flott natur og med en lang kystlinje.

Noen flere av forfatterene som holder til her skal vi nå se litt mere på.

Jan Mehlum

Jan mehlum kommer i fra Tønsberg og er en godt kjent forfatter, han er også ansatt ved Høyskolen i Vestfold som førsteamanuensis i sosiologi.

Det er kriminal romaner som er hans lidenskap og han kom ut med sin første roman i midten av 90 tallet. Det har blitt nesten 20 krim romaner i de årene han har drevet og skrevet og nesten alle har blitt gitt ut som lydbøker.

Det er tre av hans romaner som har blitt dramatisert i Nrks Radioteater og med store planer om og filmatisere alle hans romaner for bruk i tv og i radio sammenheng har han nok og gjøre fremmover.

Jans bøker er også blitt oversatt til flere språk som Nederlandsk, Tysk og Svensk, så han har blitt en internasjonal skribent som gjør det bra.

Han har også mottatt priser som Riverton prisen og Vestfolds Litteraturpris for sitt arbeid.

Odd L Børretzen

Odd Lunde Børretzen en et godt kjent navn i Norge. Han kom i fra Fister i Hjemeland som ligger i Rogaland, men hadde sin bolig i Tønsberg i sine siste år.

Han var en forfatter, vokalist, oversetter og illustratør, godt kjent for sin satiriske og humoristiske stil.

Foruten sine bøker hvar han også kjent for sine spesielle radio kåserier samt sine spesielle viser.

Børretzen debuterte som forfatter 33 år gammel med en barnebok som het Byen som lager brannbil. Så gikk det slag i slag med bøker og det ble hele 30 bøker i tiden 1959 til 2012. Det ble også tid til tre av en guide serie om skjærgård og sjø innimellom bøkene.

Som illustratør for andre var han med på nesten tyve bøker og som oversetter ca seks bøker.

Han hadde også godt over tyve egene plateinnspillinger samt nesten 70 som han var med på sammen med andre artister, slett ikke dårlig. Det ble også nesten ti filmer som han også var med i i løpet av en 30 års periode.

Priser og utmerkelser har det også blitt mange som ca 20 av i løpet av tiden han drev på.

Kåre Glette

Kåre Glette holder til i Tønsberg og er en saksoprosa forfatter og litteratur historiker.

Han er utdannet Dr.Philos med doktorgrad innen litteraturhistorie som sitt felt og har jobbet både som høyskole lektor og førsteamanuensis ved Høyskolen i Vestfold.

Foruten og ha vert med på og skape Vestfolds Litteratur Portal og litteratur uka i Vestfold er han også kjent for og ha skrevet avhandlinger om forfatterskapet til Karin Bangs.

Det har ikke blitt så mange bøker på Glette, den som er mest kjent er nok Vestfolds litteratur historie som kom ut i slutten av 90 tallet.

Han fikk også Vestfolds Litteraturpris i 06 for sitt arbeid i Vestfold.

Comments are closed.