Hans Børli – 100-årsmarkering

Jeg tror svært mange nordmenn her et forhold til Hans Børli, ja sikkert mange utenfor våre landegrenser også. Jeg har besøkt hans barndomshjem, på Eidskog i Hedmark mange ganger. Her inne i de dype skoger har det ble skrevet mye flott, og det at han hentet inspirasjon fra nettopp skogene og naturen er lett å forstå. Han var det man på de trakter kaller for en ekte skoging. Men han var så ufattelig mye mer også. Av yrke var han i mange år tømmerhugger, som så mange andre som bodde slik til var. Livet hans var nok på mange måter rikt, men kanskje også fattig. Skogens dikter, levde side om side med Skogens konge.

Sandefjord bibliotek markerte Hans Børli

Landet over er det i år markeringer og feiringer, av Hans Børli sitt 100-årsjubileum. Han ville blitt 100 år den 8.desember, feiringen på biblioteket var et samarbeid med Folkeakademiet i Buskerud, Telemark og Vestfold

Erik Lukashaugen

Hans Børli var kjent for sin dype poesi, men på samme tid var han jordnær og folkelig. Dette synes musikeren Erik Lukashaugen, var så spesielt og spennende så  han bestemte seg for å lage musikk ut av det hele.

Erik Lukashaugen på turnè

Ikke nok med at Hans Børli ville fylt 100 år i år, så har Folkeakademiet 130-årsjubiluem i år. I den anledning avholder de en turné, som Lukashaugen er med på.

Amund Sigurdssøn

Det er ikke bare Erik Lukashaugen som medvirker, i jubileumsåret til «Skogens dikter» finner vi mange kjente navn. Det er arrangement over det ganske land, og selvklart på hans hjemsted.

Sigurdssøn er fra Vestfold, han er oppvokst i Tveidalen like utenfor Larvik. Han jobber for tiden i Oslo som skuespiller, på hans CV finner vi TV-produksjoner, NRK Radioteateret, spillefilm og ikke minst teaterproduksjoner. Han har som vi forstår, en lang og bred erfaring.

Lyrikkformidling

Den siste tiden, har han jobbet mest med det å formidle lyrikk. Tekstene er hentet fra en lang rekke kjente forfattere, og nå også altså Hans Børlis kjente tekster. Lyrikkformidlingen, har stort sett vært i regi av Det Norske Teateret.

Hans Børlis verker

«Skogens dikter» var en mann som var driftig, han gav ut hele 22 diktsamlinger, aforismer, noveller og skuespill. Det at det er kvalitet over hans arbeid, er det ikke noen tvil om. Det vises blant annet, gjennom alle de litterære prisene han tidligere har mottatt. En del av diktene hans, er også oversatt til andre språk. Så Hans Børli er en kjent mann, og ikke bare Norge og i Eidskog, som var hans hjemkommune.

Jeg skal senere skrive mer om, en del av hans produksjoner. Men også litt om hvem denne «Skogens dikter» var som menneske og person.

Oppistuen

Hans Børli gav i 1988 ut selvbiografien «Med øks og lyre» Denne skildrer hvordan det var å vokse opp i skogen, på plassen Oppistuen ved sjøen Børen i Eidskog kommune. Han gav også ut diktet «Ved Børen sjø» som skildrer naturen og livet, og hvordan Hans Børli så det med sine øyne.

Første søndag i juni hvert år, arrangeres «Junikveld» som er et arrangement i regi av Hans Børli-selskapet. Hit kommer det besøkende fra fjern og nær, for å bli bedre kjent med hvem denne mannen egentlig var. Historien sitter i veggene, på denne idylliske plassen på skogen.

Comments are closed.