Litteratur om 2.Verdenskrig

Narvik 1940

Dette er et emne som opptar meg i vesentlig grad, altså ikke generelt bøker om krigen – men vår historie fra siste krig. Om vi ser det i et historisk perspektiv, så er det jo slett ikke lenge siden. Selv ble jeg født drøye 20 år etter krigen sluttet, og jeg har så lenge jeg kan huske vært opptatt av temaet. Jeg arbeidet i en årrekke med ungdom og skoleelever, og forsøkte å gi dem innblikk og kunnskap om krigen i Norge. Dette arbeidet var først og fremst konsentrert, rundt flyktningstrømmen over til vårt naboland Sverige. Det at det er viktig å få formidlet historien videre til neste generasjoner, er vi nok alle enige om. Ja det er så viktig så 10.klassetrinn i den norske skole – har 2.Verdenskrig med som eget kompetansemål i sin læreplan. Men nå skal vi se hvilke bøker som en jury kåret til de mest viktige, når det kommer til krigen 1940-1945. Det er blitt gitt ut svært mange bøker, men hvem skal man velge i jungelen av bøker som finnes.

Fortsatt mange utgivelser

Det at vi nordmenn fortsatt er opptatt av krigen fra 1940-1945, viser alle utgivelser som fortsatt skjer hvert eneste år. La meg si det med en gang, det finnes svært mye god litteratur om dette emnet. Så når jeg nå setter opp noen av bøkene som ble kåret til de mest betydningsfulle, så er det ikke det samme som at alle de andre ikke er verdt å lese.

De nyeste på utgivelseslisten

De nyeste på utgivelseslisten

Bare for noen få år siden, så kom det nye bøker om viktige hendelser og tema knyttet til årene vi var okkupert av nazistene. Mona Levin er en kjent dame, og var selv flyktning til Sverige under krigen. Hun er jøde og har nå skrevet boken «Mors historie» Mona Levin var bare en liten jentunge under krigen, og i boken tar hun for seg hva moren opplevde disse dramatiske årene – spesielt med tanke på deres jødiske opprinnelse. «Ninas barn» handler også om jøder, nærmere bestemt om det jødiske barnehjemmet i Oslo. Jeg kan videre nevne boktitler som «Dommernes krig» «Quislings nettverk» og «Osvald».

De mest betydningsfulle utgivelsene om krigen

Juryen som skulle plukke ut bøkene, hadde slett ikke noen lett oppgave. Felles for bøkene som man finner på listen, er at de er solide, gode og toneangivende. Mandatet for arbeidsgruppen, var å finne hvilke bøker som har formet nordmenns syn på krigen. Fange i Ravensbruck        –Lise Børsum – 1946; 6te kolonne – Helge Krog – 1946; Menn i mørke – Asbjørn Sunde – 1947; Striden om okkupasjonsstyret i Norge;  Fram til 25.september 1940; Magne Skodvin – 1956; Det angår også deg – Herman Sachnowitz – 1976; Gutten fra Gimle;Et NS-barns beretning – Eystein Eggen.

Flere bøker

Det var enda noen flere bøker på listen til juryen, men her er nok de som kom desidert ut i kåringen. Det at vi vil få flere bøker om 2.Verdenskrig, hersker det ingen tvil om. Emnet er det desidert med utgitte, enda det begynner å bli ganske så mange år siden Norge var okkupert. De som opplevde krigen på kroppen, begynner nå å bli i et fåtall – og dette gjør det kanskje enda mer viktig å bringe historien videre til neste generasjoner.

Comments are closed.