Litteratur om distriktet i- og rundt Vestfold

Det å lære seg nye områder å kjenne gjennom litteratur, er en praktisk og ikke minst koselig måte å tilegne seg ny kunnskap. Det kan jo være at man planlegger en ferietur, eller at man rett og slett vil oppdatere seg på kunnskapen om sitt eget nærområde.

Litteratur om distriktet i- og rundt Vestfold

Jeg har selv lest en del historiebøker, som det lokale historielaget har gitt ut. Jeg synes faktisk dette er noe av de mest interessante historiebøkene som finnes. Det er jo ikke noe som er mer spennende, enn å vite historien til byga, byen eller distriktet man bor i. Jeg tenkte nå å ta for meg et lite utvalg, av litteratur som omhandler Vestfold og nærliggende områder. Jeg synes det er helt naturlig, å starte med Oslofjorden – som Vestfold fylke har sin sjø grense til.

Fyrene i Oslofjorden

Fyrene blir ofte omtalt som levende kulturminner, og ikke minst spennende reisemål. Boka som heter «Fyrene i Oslofjorden» tar for seg fyr hele veien ned til Færder, som er det ytterste punkt i Oslofjorden – men det er også det eldste. Allerede i 1697 ble det første fyrlys tent på Færder, og etter hvert kom det hele 18 andre fyrstasjoner i Oslofjorden. Akkurat i skrivende stund, er dette praktverket av en bok – dessverre utsolgt. Men jeg tar det for gitt at den blir å finne i handel igjen, og prisen ligger på cirka 400 kroner.

Automatisering

Tiden med bemannede fyr, er for lengst tilbakelagt. Men de eldste husker nok fyrene, på den tiden det bodde og arbeidet folk der. Denne historien får man kjennskap til, i boka om fyrene i flotte Oslofjorden. I dag benyttes en del av fyrene, til overnatting for turister. Det finnes også flott bilder av samtlige fyr, i tillegg til tegninger og kartverk. Dette er boka som alle med litt interesse for lokalhistorie, absolutt bør sikre seg. Forfattere av boka er; Andrè Schau og Per Roger Lauritzen, som gav ut boka i 2010 – og boken består av nesten 300 innholdsrike sider. Kanskje den perfekte julegave?

Automatisering

Folk i Vestfold er opptatt av lokalhistorie

Det er nok først og fremst det at vi er opptatt av våre røtter, som gjør litteratur som omhandler lokalhistorie – så enormt populært. I følge bibliotekene, er det stor etterspørsel etter denne type litteratur. Dette forundrer ikke meg det minste, og som jeg nevnte innledningsvis – så er lokalhistorie som fenger og opptar meg mye. Det at det utgis mye lokalhistorisk litteratur, er derfor ikke spesielt merkelig. Det gjelder jo å publisere, det som folk er opptatt av.

Alle aldersgrupper

Det er nok en del som tror at dette er type litteratur, som er forbeholdt bestemor og bestefar. Men dette stemmer slett ikke, ifølge Norli bokhandel i Tønsberg – så er det alt fra de yngste til de eldste som kjøper bøker med lokalhistorie.

Erling Dittmann

Dette er et kjent navn i Tønsberg, ja jeg vil kanskje strekke det til å si i hele Vestfold. Erling Dittmann er en meget dyktig forfatter, av lokalhistoriske bøker om Tønsberg. Det han er mest kjent for, er nok utgivelsen av «Det hender så møe i Tønsberg om da`n»

Comments are closed.