Litteraturprisen

Litteraturprisen

Norge har gode og lange tradisjoner når det kommer til å påskjønne, de som har gjort en ekstra innsats og skapt gode resultater. Dette kan være innen så mangt, men i denne sammenheng er det innen bøker og kulturarbeid jeg tenker på. Det sitter mange forfattere rundt i landet, som jobber knallhardt for å nå sine mål. Svært mange av disse blir aldri nasjonalt, eller internasjonalt kjent. Det kan være at de kun skriver om lokale forhold, kanskje typisk lokalhistorie for en kommune, distrikt eller fylke. Det med å få lokale priser og utmerkelser for sitt gode arbeid, er noe som motiverer og gir inspirasjon til videre arbeid. Det å bli rik på å skrive bøker, er det ikke mange som blir. Men drivkraften til de lokale forfatterene, ligger nok ikke i penger og kjendisstatus.

Vestfolds litteraturpris

Det grunnleggende for at man kan tildeles Vestfolds litteraturpris, er at man selv eller gjennom forfatterskapet – har en tilhørighet til Vestfold fylke. Dette betyr at man kan komme fra andre deler av landet, men at boka som utgis tar for seg Vestfold. Men i praksis er det ofte de lokale forfatterene som vinner prisen, eller kanskje utflyttede forfattere som skriver om sitt hjemfylke.

Prisen ble innstiftet i 1997

Det er godt over 20 år siden at prisen ble delt ut første gang, i perioden 1997 til 2009 var det bokhandelen Norli i Tønsberg som delte ut prisen. I 2012 kom Vestfold fylkeskommune inn og overtok rettigheter og eierskap, og det samme skjedde med selve utdelingen.

Primært en skjønnlitterær pris

Primært en skjønnlitterær pris

Juryen består er bredt sammensatt, og består av følgende medlemmer: 1 fra Pris- og stipendkomiteen i fylkeskommunen som er leder av juryen, 1 fra fylkeskommunen som er oppnevnt av fylkesrådmannen, 1 fra bibliotekene i Vestfold som oppnevnes av biblioteksjefene i fylket, 1 fra Vestfold fylkeskommune som oppnevnes av fylkesrådmannen. I tillegg oppnevnes det en ekstern litteraturkritiker, dette gjøres av fylkesrådmannen. Det er også 1 medlem fra Høgskolen i Vestfold med i juryen.

Deles ut av fylkesordfører

Prisen deles ut under Litteraturuka hvert år, og denne ordningen har de hatt siden 2012. I dag består prisen av et grafisk blad, som naturlig nok er laget av en vestfoldkunstner. I tillegg kommer det et reisestipend på 25 000,- kroner til vinneren.Prisen kan også deles ut til sakprosaforfattere.

Tidligere vinner av Litteraturprisen

2018- Aasvik, Stig – Bosatt i Oslo men opprinnelig forfatter fra Horten, 2017- Woxholt Sverdrup, Kari – barne- og ungdomsbokforfatter fra Stokke, 2016- Opstad, Steinar – Lyriker fra Stokke, 2015- Gleditsch Stabell, Tone – Bosatt i Horten forfatter, 2014- Aust, Kurt – Bosatt i Horten forfatter, 2013- Mathiesen, Mathis – Bosatt i Melsomvik forfatter, 2012- Lier Horst, Jørn – Bosatt i Stavern forfatter, 2011- Pedersen, Erling – Bosatt i Vestfold siden 1973 forfatter, 2010- Kristensen, Tom – Fra Tjøme forfatter, 2009- Mørck, Sidsel – Oppvokst i Sandefjord forfatter, 2008-  Geelmuyden, Niels Christian – Bosatt på Tjøme skribent og forfatter, 2007- Nyhus, Svein – Illustratør og barnebokforfatter.Prisvinner i perioden 1997-2006 tar jeg ikke med i denne oversikten, men det kan være at jeg kommer tilbake til disse i en senere artikkel.

Comments are closed.