Vestfold fylke med Kultur og litteratur

Vestfold der det ligger på vestre siden av Oslofjorden med sine mange praktfulle steder både sommer og vinter. Kanskje aller mest idyllisk om sommeren når temperaturen er sommerlig og friluftslivet kan nytes utendørs uten topplue og boblejakke. Da er det utrolig store muligheter for arrangementer med litteratur og kultur innhold rundt omkring i hele Vestfold fylke. Og mange steder vet de å ta godt vare på disse mulighetene.

Vestfold fylke

Vestfold fylke

Vestfold fylke strekker seg fra Svelvik i Drammens regionen og ned til Langesund rett syd for Porsgrunn. Porsgrunn ligger ikke i Vestfold, men i Telemark. Vestfold fylke er ikke på mer enn like over 2200 kvadratkilometer. Det er et lite areal i denne sammenhengen. Telemark til sammenlikning er vel cirka syv ganger større og for eksempel Finnmark er over 20 ganger større i areal.

Innseilingen inn Oslofjorden er Vestfolds nabo i øst. Hele folket liger ned til sjøkanten. Og nettopp derfor har fylket et yrende liv med planter og dyr. Og det er mange plasser som er reservert nettopp for disse. Over hundre plasser faktisk er vernet ved loven av naturvern. Vestfold har, som flere andre norske fylker, et herlig liv om sommeren om forholdene er de rette.

Nytt fylke

Vestfold som enestående fylke er snart historisk. I 2017 ble det bestemt at Telemark og Vestfold skulle slå seg sammen fra 2020. Det er vel først og fremst på det administrative planet at de skal slås sammen siden det nye navnet ser ut til å skulle være Telemark og Vestfold.

Litteratur og kultur i fylket

Tradisjonen tro så arrangeres det mange arrangement rundt om i hele fylket i det som de kaller Litteraturuka i Vestfold. Det er arrangementer rundt på biblioteker, i kirker, i kulturhus, på skoler, i selskapslokaler og i mange av de lokalene som er egnet til slike arrangementer.

Arrangementene som holdes er presentasjoner av bøker før eksempel. Eller temaer som er aktuelle som nyter godt av en diskusjon med panel deltakere og publikum. Sentrale personer informerer og forteller om emner, musikk av lokale og nasjonale musikere og masse mer. Alt dette skjer innenfor en ukes tid. I fjor var det i november.

Bibliotekene

Bibliotekene

Biblioteker finnes det forholdsvis mange av i Norge fortsatt – så også i Vestfold. I fylket teller jeg til 15 biblioteker fordelt ut over hele fylket. Biblioteket er en sentral plass for veldig mye både litteratur og kultur. Både på den informative siden via det biblioteket originalt er til for, og fordi det da er en sentral plass og fin plass til små arrangementer med litteratur og kultur i forskjellig innpakking.

Og selv om veldig mange har tilgang på både lesestoff og underholdning og informasjon via internett i dag, så er biblioteket fortsatt en kjær plass for mange. Noen bruker det som treffplass, studenter som lekselese plass eller bare vanlig besøkende for å finne en god bok. Det er ikke alle enda her i verden som trives med å lese boken via et nettbrett eller på en pc. Det er fortsatt mange som ønsker en fysisk bok i handen når de skal lese!

Comments are closed.