Viktigheten av å omfavne flere forskjellige forfattere

Litteratur har tradisjonelt vært delt inn i forskjellige kategorier. Ikke bare basert på emne, men også på hvor seriøs eller ikke man anser verket å være. De største forfatterne som Hamsun og Knut Faldbakken, Ibsen og andre har blitt sett på som storheter i faget.

Så har det vært mange andre som har høyere salgstall, men skrivestil er ikke så avansert i øyne på eliten. Derfor ser mange ned på det som kalles kiosk litteratur eller pocket litteratur. Samtidig er det slike bøker som selger aller mest.

Mange nye bøker hvert år

Det gis ut svært mange bøker i Norge hvert eneste år, men bare et fåtall havner i bibliotek eller omtales i avisene.  Grunnen er selvsagt økonomi. En forfatter som produserer få bøker og bruker lang tid på hver bok, må tjene nok pr bok for å overleve. Derfor gis slike bøker ut i innbundet form og de er ikke rimelig.

En forfatter som skriver mange bøker pr år, gjerne flere korte, kan gi dem ut i pocket versjon. Derfor er bøkene rimeligere.

Mange nye bøker hvert år

Selvsagt er det også mange andre hensyn som må tas og det går mye arbeid inn i å produsere en god bok. Men for enkelhetens skyld så lar jeg denne forklaringen stå.

Videre så blir bøkene som produseres solgt mange forskjellige steder, noe som sier noe om hvor enkelt det er å få tak i bøkene. Skjønt nå som de fleste bokhandlerne finnes på nett så er det sjelden et problem å finne bøkene du vil lese.

Generelt sett så finner du innbundet bøker i bokhandlene og pocketbøker i dagligvaren, på bensinstasjoner og andre utsalgssteder.

Innhold og stil mer enn popularitet

Å bli anerkjent som en god, stor forfatter handler ikke nødvendigvis om popularitet. Det handler mer om at bøkene vurderes å være god litteratur. Dette betyr et stort ordforråd, spennende formuleringer og annet. Så det er ikke vanskelig å skille mellom de to typene litteratur.

Flere anmeldelser og mer støtte

Samtidig kan det virke forvirrende når man ser på salgstallene. Noen forfattere har svært høye salgstall, men de får ingen anerkjennelse. Andre selger få bøker, men blir hyllet som store forfattere.

Dette er noe jeg mener må endres. Vi er alle forskjellige. Personlig så liker jeg variasjon i alt jeg gjør. Jeg liker å slappe av med sjakk de dagene jeg vil utfordre meg selv. Så da besøker jeg chess.com. Så trekker jeg frem Playstation og Call of Duty når jeg vil ha ut litt frustrasjon. Skal jeg bare slappe av i sofakroken så blir det en tur innom Pokerstarscasino.

Jeg mener at alle tre spilltypene er like bra, de er bare forskjellig.

Derfor mener jeg at vi må gjøre det samme også med litteratur. Noen dager vil jeg bryne meg på en biografi som Asbjørn Bakke sin Erik Bye. Så kan jeg ønske å slappe av med en lettlest bok fra butikken på hjørnet.

Flere anmeldelser og mer støtte

Problemet med det skillet som har oppstått er at det er vanskelig å finne ut mer om bøker som ikke er med i kategorien: god litteratur. Det skrives ikke anmeldelser og det kan være vanskelig å finne ut mer om forfatteren.

Videre så finner man dem sjelden på biblioteket. Så liker du å prøve deg på de populære, men kanskje enklere bøkene så må du kjøpe dem selv. I mange tilfeller så er det også snakk om at det kan være vanskelig å kjøpe dem på nett.

Jeg tenker at vi må bli flinkere til å tenke variasjon også på dette punktet. Det er mange gode forfatterspirer ute i det langstrakte land som kan produsere spennende bøker. Dessverre så kommer de ikke igjennom nåløyet.

Oppmuntre til mer mangfold

Oppmuntre til mer mangfold

Jeg mener at språket vi bruker om litteratur kan være et problem. Mange snakker ned bøker som selges i kiosker og i butikken på hjørnet. Så snakker man opp andre bøker. Dette har ikke nødvendigvis noe med lønnsomheten, men det er unødvendig.

Jeg mener vi må fremheve flere forfatter. Forlagene må tørre å satse på og bygge opp også forfattere som skriver morsom og enkel krim, eller lett romantikk eller lignende. Forfatterne i denne kategorien får sjelden nok hjelp til redigering og korrekturlesing. Dette fordi forlagene ikke ser for seg at de vil tjene de store summene på bøkene.

Dette stemmer til en viss grad. Slike bøker koster gjerne rundt en 100 lapp i butikken. Så det er ikke snakk om at de kan tjene de store summene. Samtidig så mener jeg at bøkene vil bli mye mer populære hvis forfatteren får litt støtte. Da kan forlaget plutselig få en forfatter som produserer og selger mange bøker som selger godt. Ikke enorme summer, men helt greit.

Jeg håper at nå som teknologien går det enklere å produsere bøker, slik som e-bøker, så vil flere forfattere få sin sjanse. Håpet er at forlagene vil investere i flere forfattere, i flere kategorier fremover.

Comments are closed.